my life

Tuesday, January 25, 2011

my sis birthday...

ary nih birthday akak shima.... smlm da wish da.... tapi, xtaw la nk belikan hadiah ape kat akak.... nk bg ape ea??? xkn nk bg musical box lak kot.... tapi ok gak 2.... nk belikan jam pun serba salah sbb akak dah ade jam kesayangan die 2....


angah yg kat tengah2 2.....

akak suka warna biru.... klu bleh, shima nk belikan barang2 yg warna biru la.... nnty mesti akak suka.... mcmne nih.... cuti dah dekat... tapi, nsib baik akak blik umh 2 feb.... leh la nnty g beli ngan mak n adik2.... huhhuhuhhu...


ckap sal nk cuti 28 hb nnty..... teringin sgt2 nk blik umah... dah sebulan lebih xblik umah... wlpun ckap kat fon ngan mak n abh tiap2 ary.... tapi, xkan same ngan jumpe dorg.... xsabar2 nk pluk cium mak, abh n adik2.....


picture family


nnty achik blik umah nnty taw.... huhhuhuhu..... xsbar2 nk msak tiap2 ary tuk mak n abah..... xsbar2 nk rasai semula kebosanan menunggu mak n abah blik keje..... xsbar2 gak nk mkn ulam kacang botor yang mak tanam kat tepi umah 2.... 


adik2.....
kak chik xsabar nk tgok citer ngan adik2 smua.... sbb 2 kak chik save bnyak sgat citer2.... wlpon citer yang kak chik dah tgok.... adik bongsu kak chik yg sorg 2, selali jew ngis nk tgok citer upin n ipin kan??? xpe dik, kak chik dah copy ngan kwan kak chik ary 2.... huhuhuu....


ngan adik2

adik2..... 
nnty lpas tgok citer, kita mandi smbil men buih sabun same2 k??? best sgat... nnty mesti mak n abah membebel ag kan???? yea la, sbun die nnty mesti tinggal ckit jew.... huhuhhuhu..... sweet sgat.... xsabarnye nak blik umah..... 


ni la adik bongsu shima


lpas2, kita men jutaria nk???? selalu jew kak chik yang menang kan....??? huhuhuhhu..... tapi, biasenye, klu kak chik dah taw yang kak chik nk bankrupt, kak chik akan stopkan permainan 2.... huhuhu.... yea la, xnk kalah kan.... hehehehehe..... baguskan kak chik korang nih....hehehhe


nnty kite g belikan hadiah tuk birthday kak ngah same2 k??? nnty mesti angah suke sgat kn??? tapi, jgn la adik2 gtaw kak ngah taw.....??? k la, nnty jumpe adik2 smua kat umh nnty k????
miss u n love u so much.....


a heart 2 u all

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??



SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

 Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya

program2....!!!

today dapat 2 program tuk time cuti nih.....
program motivasi adik2 kat sklah n prgram TOT....

yang motivasi kat sklah nih kat johor....
penginapan n elaun disediakan....
prgram nih bertarikh 27-29 jan 2011,....
klu shima pegi, shima terpaksa ponteng klas ag....
tapi, klu x pegi, rugi lak rasenye....

2nd prgram lak kat Pulau Pangkor, Perak....
tarikh: 30-2 feb 2011....
best jugak....
klu shima join, shima akan dapat jadi fasi
tuk program Kursus Destini Kenegaraan....
tawaran yang hebat.... jarang2 dapat.....

but, still blur....

Monday, January 24, 2011

pencurik itu....

dah seminggu tak update blog.... so, teringin gak la tuk update ckit sebanyak.... klu xbanyak pun ckit.... klu xskit pun, banyak.... rase macam terpanggil sekali tuk bercerita skit pasal pengalaman pahit shima ngan kawan2 yang baru jew duk kat kb nih....


Pada hari rabu yang lepas bersamaan ngan 19 januari 2011..... rumah sewa kami yang bertempat d berek 12 nih telah dimasuki pencurik..... mase kajadian 2 dianggarkan kul 5 pagi.... waktu 2, shima tidur kat ruang tamu.... 


barang2 yang diambil banyak gak la..... hp shima yang shima baru beli 2, hp pika, n hp mai.... duit lak, xyah dok citer la.... abis disapu nye..... tinggal 2,3 ringgit jew.... 2 pon sbb die kcian kan ktorg kot.... banyak la keciannye.... 


benci + sedey sgat2..... hp 2 yang paling membuatkan shima terasa skali.... dah ler baru 2 minggu lebih beli.... klu hp murah yg 2, 3 ratus 2 xpe la jugak,.....  ini x, hp touch screen ag.... camera lak 5 mg..... waaaaa...... dah ler kena maranh ngan abang long ag.... bertambah2 la tension diri nih..... 


tapi, yang shima nak tekankan kat cinie bkn 2, tapi pasal kesan kes 2 kat ktorg semua.... selepas peristiwa 2, kami semua dah jadi lain..... ketakutan sentiasa membelengu kami semua...... pergi kemana2 pun rase mcm xselamat.... terkadang terasa seperti diperhatikan jew.... duk kat umah sendiri pon rase x bebas.... trauma ngan peristiwa ni kot.... mungkin jugak la....


tapi, terkadang, shima rase mcm shima lak yang salah.... sbb shima langsung xsedar dorang bukak pintu padahal, shima tidur kat ruang tamu,,.... shima takut sngat bila shima fikirkan mcmne cara dorang ambik hp shima 2.... padahal shima letak dalam kain selimut.... n xdpat shima bayangkan jugak bila n mcmne dorang bila tgok shima ngah tidur,,..... sbb masa kita tidur, kita xtaw pun diri kita dalam keadaan mcmne,.... dah ler lampu terbukak mase 2.... lagi la shima takut.....


nih pic bersama ngan hp 2.... dah tinggal kenangan dah....

ape2pun, shima terpaksa jugak pasrah ngan semua nih,.... yang dah terjadi.... kita xkan dapat putarkan balik masa yang dah berlalu tu.... semoga ia akan jadi pengajaran n pengalaman berguna dalam hidup ni.....

Tuesday, January 18, 2011

today....

my mood pagi nih happy....... wlpun lambat slat sbuh tadi.... hp mati sbb xde bteri, so, hp xkjutkan shima ngan alarmnye itu....tapi xpe.... skurang2nye shima solat gak.... but, xnk bende nih jadi lagi..... lpas jew slat sbuh tadi, smbung tdo blik.... tido.... tido..... zzzzzzzzzz.....!!!!




then, shima terjaga kul 10.... kmas katil jap..... then, msuk toilet tuk siapkan diri jap.... pas2, dpat msj dari En. faisal..... En.faisal mnx shima carikan pesertatuk program minggu destini kenegaraan nnty..... adoi.... ssah 2 en.faisal..... klu shima kat kampus machang snang skit..... kat sini agak ssah.....


tapi xpe en.faisal.... shima akan cuba cari..... tapi, plik bila en.faisal xbagi shima join..... xkan sbb shima dah pernah join program ni kut...!!! blurr betoi..... xpe la.... hope dpat join Kursus Pengurusan Organisasi (KPO) yang berlangsung pada tarikh yang sama gak....




nih pic waktu ktorg join kursus destini kenegaraan sebelum ni....


walaupun KPO yang ke-2 kalinye pon..... shima bosan sangat skarang... terkadang rase mcm nak join kawan2 tuk calon MPP...... tapi takut terlalu bz lak.... bosan...!!! klu duk kat kampus machang, xkan shima akan rase sebosan ini.... sebab tiap2minggu akan diisi dengan program.... tapi klu kat sini, tiap2 hari akan dihidangkan ngan traffic jam..... huhuhuhu....


nih la teratak kami...(umah sewa)

nak g klas pon kna trun kul 7.30 pg lg..... e2 klu klas kul 8.... klu klas kul 2 lak, lpas zohor 2, trus turun umah.... kwan2 ramai g ngan mtor.... tapi, ktorg g ngan kereta sbb xde mtor.... huhuhuhu.... sedey jew kan??? skrang nih ngah study..... klas kul 2 nnty.... ok la, nk smbung bercerita lain kali la plak.... ni smbung study nih.... bye..... assalamualaikum.... !!!!! <3