my life

Thursday, June 13, 2013

...... impian menjadi kenyataan..... In sha Allah....


alhamdulillah....
Allah murahkan rezekiku...
dapat la hulurkan gaji sikit kat emak n abah....
n In sha Allah,
hujung tahun nie aku ambik kereta....
amin....

before this,
i got an offer as a 'guru ganti'
but,
i just give it to my sister....
i think she should got it..
lagipun die dah lame grad...

the first day on the school,
she so stress...
n she said,
"agh, i don't know anything about 'Pen. SENI'"

sangat kesian....
hope, Allah permudahkan segalanya untuk akak....

next is,
my sis n me akan attend kelas memandu...
Yes..... ktorg akan wat lesen....
mmg la bunyi macam pelik...
sbb dah 23 tahun baru buat lesen...
sekurang2nya sy buat dengan usaha n duit sy sendiri kot....
xde bgantung ngan mak abah...
huhuhuhu...
eh terlebih membebel lak....

#hope, Allah murahkan rezeki Nor Muslima....
dapat bantu family...

Tuesday, May 21, 2013

istiadat konvokasyen ke - 78

Bismilallah...

Alhamdulillah....

semalam telah pun berlalu, cepat sungguh masa berlalu.
then, semalam, aku bersama kawan-kawan telah pun diisytiharkan sebagai alumni... dah grad IJAZAH SARJANA MUDA SAINS (KEPUJIAN) (STATISTIK). walaupun tak berjaya dapat Anugerah Naib Canselor (ANC), aku tetap bersyukur. xde repeat2 n grad pada waktunya...

so, mase untuk add picture...!!


nie gambar Dato' Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar

Then, terima kasih mak, abah, kakak, abang, family-familyku, family GPMS, kawan-kawan, pensyarah-pensyarah, staf-staf UiTM Kelantan (Machang dan kampus Kota Bharu), dan yang terlibat secara langsung atau x dengan diri ini.... (cewah... macam menang anugerah lak...)


familyku yang datang

bergambar bersama family tercinta.

from my family... thanks u all.

tahniah buat kawan-kawan semua kerana anda semua berjaya grad. sorry xdapat ambik gambar dengan korunk banyak-banyak.. family aku nak cepat. hehhehee... ape2 pun aku rindukan korunk. rindu 2 terubat ckit bila bersama dengan korunk semalam.. xpe2, nnty lain kali kita jumpa lagi k?

kawan2,
nie gambar korunk,
aku abadikan kat dalam blog aku k?
miss u all kawan2
gambar xjadi sangat, u all xlambung topi la weh....

hah, yang nie la cantik sikit...

kak laim, me, aina

nie classmate yang dah bertunang... 
bila korang nak langsungkan perkahwinan lak???
xsabar nak makan nasi minyak korang.

aisyah, nisha, pika, me, mai

bersama umi n adik nyot

selepas family balik, sebelah petangnye, aku n my sis bergambar sakan lak...

jom posing 

gwiyomi

yeah, i'm graduate.

skema kan? tapi cantik

merenung masa depan

UiTM dihatiku

menggapai bintang

depan pintu masuk UiTM Shah Alam

balik je umah, dapat bunga daripada housemate...

how sweet my housemate... 

ape2pun, syukur sangat. thanks abah n mak sudi meluangkan masa untuk anakmu yang manje nie... maaf menyusahkan mak n abah. sempena hari ibu n birthday abah nie, orang hadiahkan ijazah nie untuk mak n abah. terima kasih sbb mendidikku hingga jadi manusia berguna.

#mak n abah, please jangan tanye orang lagi bila nak kahwin. sbb org xde jawapan untuk soalan mak 2.

Sunday, April 28, 2013

outstation + demam..


sekarang kat hotel sentral kuala lumpur....
kenapa kat sini??
cuba teka??
hahhahaha...

sbb outstation la....
1st day outstation dah demam...
agh tensionnye...
xdapat la nak enjoy sangat...

ape2 pun.
kite perlu teruskan...
walaupun bos ckp nk antarbalik ke shah alam...
tpi kite xnk....
 xkan la nk wat keje separuh jalan kan???

dah la...
nak tido nie....
sekarang ngah tengok bintang mencari bintang...
adik balqis cantik sgt...
johan lak comey ngan watak skemanye 2...

Thursday, April 25, 2013

KU AKUI......



“Ya Allah,
Jika aku jatuh cinta,
Cintakanlah aku pada seseorang yang melabukan cintanya pada-Mu,
Agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-Mu…

Ya Muhaimin,
Jika aku jatuh hati,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu,
Agar tidak aku terjatuh dalam jurang cinta nafsu….

Ya Rabbana,
Jika aku jatuh hati,
Jagalah hatiku,
Agar tidak berpaling daripada hati-Mu..

Ya Rabbul Izzati,
Jika aku rindu,
Rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu.

Ya Allah,
Jika aku menikmati cinta kekasihMu,
Janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhir-Mu..

Ya Allah,
Jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu,
Jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu..

Ya Allah,
Jika Kau halalkan aku merindui kekasih-Mu,
Jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi kepada-Mu..

Amin….
Ya Rabbal Alamin…”


#YA ALLAH, berikanlah aku ketenangan….


Sungguh…. 
Begitu pahit aku lalui…
Memang aku terima kamu…
Tapi, aku tak pernah tahu sejauh mane kamu terima aku,
Aku langsung xde peluang untuk berbicara…
Semua keputusan kamu yang lakukan,
Kamu yang buat…

Berapa kali jew kamu angkat bila aku call??
Nak tunggu kamu call aku??
Aku tahu,
Aku mati pun kamu belum tentu call aku..

Aku bukan malaikat,
Boleh terima semua yang orang buat kat aku macam 2 jew…
Ketika aku perlukan secebis semangat,
Untuk meneruskan hidup ini,
Kemana kamu????
Mase aku kena ragut…
Sikit pun kamu xambik tahu pasal aku kan?

Kamu kata kamu sayangkan aku….
Tapi cukup ke kata-kata sayang 2 hanya perkataan…
Dah banyak kali aku cakap pada kamu…

Tapi,
Kamu xpernah untuk berubah….
Aku tahu kamu kejarkan kerjaya kamu je…
Bila aku tegur,
Kamu kate,
Untuk masa depan kite,
‘untuk awak ngan saya, berkeluarga’
E2 kata2 kamu kan?

Tapi,
Yang aku tahu,
Kamu hanya kejarkan masa depan kamu,
Kerjaya kamu…
Seminitpun kamu tiada masa untuk aku…
Itu ke yang kamu kata untuk aku??
That’s why I make a decision,
I should leave u alone…

saya nak bagi lagu "ku akui by hafiz untuk awk"

nah 

Tuesday, April 23, 2013

tolong aku....!!!!




Ku merindu tapi dia tak peduli
ku sakit kau juga tak peduli


kenapa dengan kamu cinta???
kau seolah tak mengharapkanku
lihatlah aku sekarang!!
ku tenggelam karena cintamu
ku merana tanpamu
jiwaku memanggilmu
tuk menemani kesendirianku
tapi apa jawabmu...??
kau lebih memilih pergi meninggalkanku
tanpa peduli perasaanku yang mencintaimu....




tragis kisahku..
memiliki tanpa dicintai
mencintai tapi dusta yang kau beri....





tolong fahami aku...

Friday, April 19, 2013

.....aku dan peragut.....

tak pernah sekali pun
walau sebesar zarah pun
terdetik di fikiranku
yang aku kene ragut....

oh Tuhan....
sungguh aku terkejut...
malah aku masih lagi trauma...
sampaikan kalau kwan sentuh tgan scara tiba2 pun.
aku akan terjerit...
sungguh...
hati masih berdebar...

18 april 2013
jam 9.15 malam...
pulang dari tempat keje...
berjalan seorang diri...
tiba2 sebuah motor datang dari arah belakang n meragut barang aku...
aku tiba2 terdiam...
aku cuba mengintai no pendaftaran motor tersebut,...
tapi gagal sbb waktu tu pandangan aku kabur...
yang termampu dihati aku berdoa semoga Tuhan tolong aku...
seorang pun tiada waktu tu...

aku terduduk ditepi jalan..
hanya air mata je mampu aku tangiskan...
aku terus mencapai hp aku 1 lg...
nasib baik ade fon lg 1...
call kakak...
then tunggu...
kakak lambat sgt..
call kwn, n kejap lepas 2 kawan sampai dgn member die...
die pun terkejut..
die kata xsangka pun...

kejap lepas 2,
kakak smpai...
terus kena bebel...
"lepas nie jgn pakai baju kurung lagi g keje.. Bahaya tau tak"
then, kakak nk hntar...
tapi kite xnk...
kawan nk antr kite...
berenti kedai makan jap..
sorg lg kwan kite smpai...
pun kena bebel gak...

"2 la awak xhati2 lagi... esok jgn bawak beg lagi..."
hari semalam otakku penuh dengan bebelan kawan2...
balik umah pun same....
roommate tanye macam2...

then, ambik wuduk,
solat isyak n solat hajat...
terus call mak n abah...
semalam tidur dengan baju kurung n dengan air mata jew....

#semoga hari ini n seterusnya Allah beri aku kekuatan...
sampai saat ini... hati masih terkejut n masih trauma...

Monday, April 15, 2013

kerja dan cinta... pilihanku??

puhhhhh..... puhhhh....
banyaknye debu....
hehehhehe...
bersawang dah blog aku nie....
lamenye xmengupdate....

so, biase la...
aku akan memulakan kisah "it's my life"
yang aku sendiri pun tak tahu bila akan berakhir...
huhuhuhu....

dalam kepayahan, kesenangan, kegembiraan dan kesedihan...
pelbagai dugaan n cabaran aku lalui...
so, sekarang....
aku menolak semua cinta yang datang....
aku takut dengan semua yang hadir...
n aku dah keje kat sini...

sekarang nie,
aku nak fokus pada keje....
xnak fikir ape2 lagi soal cinta...

FULL STOP...!!!

Tuesday, February 26, 2013

kehidupan baru

ermmmm.....
mesti berdebarkan bila tengok title kat atas nie.....
hhahahhahaa....
bukan berumah tangga la....
nie rumah masih xde tangga...
saya belum  jumpa lagi En. tangga saya....
huhuhuhu....
nnty kalau saya dah jumpe En. Tangga saya bagitahu yea???
So, Cik Rumah nie masih belum ada En. Tangganye....
huhuhuhuhu....

bercerita tentang kehidupan baruu....
sebenarnya,
saya sudah fly ke Shah Alam SELANGOR....
huhuhuhu....
setelah berfikir panjang n penat meyakinkan kuargaku,
aku menjejakkan kaki gak ke bumi Shah Alam...

teringat masa dalam bas....
huhuhuhu....
baru je masuk bas,
air mata berjurai2 jatuh....
sedih....
pertama kali nak jalankan kehidupan sendiri...
aku rasa,
that's why la parent aku tinggalkan aku kat umah nenek 3,4 hari sebelum bertolak ke S.A...
hehehhehehe....
kelakarkan,....
patut la kawan aku cakap aku anak manje...
tapi, aku xrasa pun aku anak manjee.....
k la, aku nak siap g keje nie...
nak tahu keje ape???
nnty next entry lak sy citer tentang pengalaman pahit manis mencari keje....
sampai la saya dapat keje n keje ape k....

Sunday, February 3, 2013

mY dEciSiOn

Eerrrrmmmmmm.....
kita kena redha dengan ketentuan-Nya....
hari ini,
aku sedar....
orang yang aku cinta
orang yang aku tunggu
orang yang memberikan aku harapan
suatu ketika dahulu
telah meninggalkan aku.....
dan aku seharusnya percayakan
perkara ini
setahun yang lalu....
bukan hari ini
tetapi
ape yang nak dikesalkan lagi
perkara yang sudah 1 tahun berlalu...

dia adalah seorang yang sangat saya respect...
melebihi orang2 lain...
setiap kata2nya
saya jadikan motivasi diri saya...
and he is the 1st yang ask me

"bolehkah awak menemani saya seumur hidup saya dan susah senang bersama saya?"

aghhhhh.......
semua 2 hanyalah kenangan laaaaaa............
please,
erase it from ur memory dear

and....
i take a decision....
"mum, if u think a guy can make me happy n can take care of me, please married us"


Monday, January 21, 2013

Today’s BBQ


Hari ini kelas kami wat BBQ
Kat pantai bisika bayu, Tok bali
Errrmmmmm….
But, at the last minute,
Ramai lak yang tarik diri,
1stly pika, mom die sakit…
Ermmmm ok la…

Kak laim lak,
Die kena balik tengganu
Data die ade masalah…
Aina lak tetiba pagi nie cirit..
Xtaw lagi jadi g ke x….
Xpe, kami faham…

Ermmmmm.
Tapi, Xmeriah la mcm nie….
Barang semua dah beli semalam….
Tinggal nak g jew…
Ala, pergi jew la….

Packing2 barang,
Losyen penting,
Tepi pantai kan….
Topi pun penting gak…
Hehehhee….

K la, nk g siap dulu….
Xtvt kt sane, tunggu next entry k???

7.51 am
21.01.2013

Sunday, January 20, 2013

Hari VIVA Presentation



Kami datang awal,
Kul 8.30 pagi dah ada.
Sbb aku start awal..
Aku spatutnya start kul 9.30.
Then, xlama,
Dr. j sampai…
Lepas 2, en.azry…
But, supervisor aku n nurul xsmpai lagi…

Tengah tunggu, tunggu, n tunggu,
Dr j pun membebel,
Aku terus call madam.
Pas2 duk berbual dengan Dr.J pasal thesis…
Pas2 pasal gelombang.
Tengah duk syok berbual dengan Dr. J,

En. Rifkie lalu,
Kawan2 duk menjeling jew kat aku….
Die pun ckp kat Dr. J,
“Nie, tanye banyok ko die nie..”
Hahhahaha
Bengang gak aku…
Hehehhhee
Xpe aku faham die bergurau.

Sebenarnye aku xde ape pun dengan die..
Isu nie timbul bila aku add en.rifkie sbg fren kt fb…
Errrmmmm,, ape2 jew la…

Pas2, en. Azry tetiba kuar dari kelas n duk sebelah aku…
Ermmmmm….
Ini cari pasal nie…
Xlame lepas 2,
Aku bangun n mintak Dr. J duk situ….
Yesssss….
Ade sebab la nak lari dari mamat nie…
Dah la pagi tadi,
Pandangan mata die seakan Warning aku….
Mcm nak tanye aku banyak2 jew….
Aku g duk sebelah kawan aku

Nyot bisik kat aku,
“boleh tahan la…. Errmmmm, dah kahwin belum?”
"belum....."
Yerks, boleh tahan….??
Tapi mulut tak leh tahan pun….

Then, tak lama lepas 2,
Bon present dulu,
Next, nurul.
Pas2 baru la aku….
Aku takut giler kot…
Nerbes sampai cirit…..
Pas2 aku berpeluh2 kot…
Nasib baik kwn2 menenangkan aku….

Masa aku nak start,
Aku tgok panel lain..
Dorang semua ngah leka membaca report aku
En. Azry jew yang tgok aku..
‘isy…. Dah boleh start ke??’
Then, aku main isyarat mata dengan en. Azry…
Die angguk, tandanya dah boleh start
Aku mulakan dengan Bismillah….
N aku akhiri dengan Alhamdulillah….

Semuanya bagaikan mimpi
Aku dah MERDEKA VIVA…..
Hehhehehheheh
Huhuhuhuhuhuhuh
Q n A aku tak bnyak pun….
Aku bersyukur sangat2,,….
Aku mcm xpercaya bila Dr. J ckp,
That’s all…..
‘What??? Biar betul’
Aku bertanya untuk kepastian..

“dah xde soalan ke??”

“Errrrrrr….. nak lagi ke?? Nak lagi meh nak bagi”, jawab en. Azry…

“Errrr… x! x!”

Keluar jew bilik, xsmpat pun lagi pintu tertutup rapat,
Aku dengan happynye,

“Yesssss…..!!!!!”

Semua kawan2 datang tanye mcm2…
Ahhahahhahhaa….
Ape2 pun aku dah lepas…

20.01.2013

Friday, January 18, 2013

pilihan???



I don’t know who he is… I’m just known his name, work and face... sometimes I feel he is the right person. But, I feel afraid to face it. Agh, it’s really hard for me to take a decision about it. I tell my mom about him. And she said she happy when I’m happy. She accepts and just say yes based on my decision…

I just said to that guy, just wait and give me times to think about this. This is my future life… it’s so suddenly when u come and ask me “will u marry me??”

“Errrmmmmm, I’m sorry. I can’t say yes or no now. Please wait me to discuss with my parents first.”

“Okay. I’ll be waiting for you”

“Thanks!”


When I ask my friend about this, more answers I get…..

“Hey, you don’t know him la….”

“Just give him a chance!”

“Why it’s so suddenly?? Did he know u to much? Did he can take care of you?”

“You should try first.”


Oh my God, Allah….

He says he want to go to my home in March with his father. So, I need to take a decision as soon as possible…

Yessss….. Of course I want to married! But, it’s so early la… I’m 23 years old end of the year… it’s so early?? I think No… My friends have 2 babies know...

Agh…. I’m still not having any decision. Just wait and see…

Tuesday, January 15, 2013

hantaq report



Hari nie bangun awal2 pagi lagi
Yeah, bangun dengan penuh semangat
Nak hantar report (thesis) kan
Lepas jew solat subuh,
Mengaji sikit,
Then terus on laptop.
Edit mane yang patut.
Pastu tengok adam hawa sat.
Then, terus mandi & bersiap2.


Kami semua ke USM.
Kata kawan, tu tmpat murah untuk print.
Ggggggrrrrr……..
Ramai orang kot.
Sabor jew laa…..
Lepas print, kena antar dekat panel masing2.
Firstly, Dr. J.
Die ok jew…


Then, gi machang tuk jumpe next panel
Jumpe madam adina ok jew
Next jumpe En. Mohd azry.
1st time tgok die,
Hati berkata,
Baik! Lawak! Muda! Hensem!


But,
Bila die check report aku……
Tahu ape jadi????
Menyampah! Sakit hati! Tension!
Arghhhh…… Boikot!!!!!!


1st banyak tanye,
Banyak komen,
Tapi xpe…..
Nasib baik die panel aku.
Aku rasa sbb aku dah kutuk die awal2 kot…


Bayangkan, masa aku masuk bilik die.
Tak macam bilik pensyarah pun..
Dah la sebelum 2 kami tunggu die lame giler..
Tapi xpe la,
Die ckp die g smbahyang.
So, berbalik kepada bilik die tadi.
Bilik die Ya Allah……
Sampah ade kat tepi dinding..
Bnyak kot die kumpul.
Aku pun dengan nada menyindir,
“sal, u should give a dustbin to ur supervisor.”
Die dengan selamba menjawab
“Saya sibuk laaaa….”
Erm….. mata nie terus meneroka bilik die.
Ade berus gigi kat atas meja,
‘Yerks, pengotornye mamat nie!’
Tapi dalam hati jew la


Aku rasa,
That why la kot die syok jew duk mengomen pasal report aku 2…
Sebab aku pun duk syok jugak mengomen pasal bilik die..
Agh…..
Ape2 pun,
Aku masih lagi tension dengan die…
Rasa macam nak cekik jew die,….
Huhuhuhuhuhuhu
Sabor jew la..

5:36pm
15.01.2013

Sunday, January 13, 2013

satar goreng


Semalam.
Adalah kenangan.. (isy, ape aku membebel nie)
semalam....
Sengaja tidur awal
Hari ini,
Yessss…..
Of cause la early bird….
Dengan kepayahan,
I Wake up for Subuh n I’m reading a holy Al-Quran….
A surah Yassin n one more surah…
I forgot la surah ape..
Nak tahu kenapa susah nak bangun??
Sebab,
Hari ini,
Asma datang menyerang lagi…
Agh, bernafas dengan penuh kesesakan,
Turun naik nafasku melawan kesakitan….
Ku gagahkan diri mencapai Al-Quran selepas subuh….
Alhamdulillah
Selepas selesai mengaji,
Asma bertambah ok sikit…
Tapi still nafas ini sesak….
Emosi n akal berperang lagi….
Tidur @ thesis….
Kawan2 menyambung tidur kembali
Aku???
Masih brperang
Menunggu yang mana bakal menjadi juara….
Yesssss….
Hari ini,
Akal menang….
Ku tolak ketepi emosi ku.
Lantas, aku bangun n menggapai laptop
Terus jari telunjuk menekan butang on…
Meninggalkan laptop yang merangkak2 untuk hidup
Terus tanganku mengambil hilter n mula memanaskan air…
Alahai,
Lapar la plak…
2 la, sape suruh masuk ke dapur….




Then,
Aku mula memanaskan minyak…
Goreng satar segera yang kak tie bagi semalam la….
Sedang menunggu satar masak,
Aku membuka pintu belakang yang menempatkan mesin basuh…
Jijang masih ada….
Aku terus bagi jijang makan n minum..
Mesti tertanya2 kan???
Jijang ialah kucing yang kami jumpe semalam…
Dah siap masak,
Aku menyiapkan segelas Nescafe…..
Sambil makan n minum,
Aku mula menyiapkan report….
K la,
Nk sambung wat report lagi,….
Sambil tgok citer adam hawa...



Daadadadadada……..
See u again…

Salam pagi,
Shima….

8:10 am
13.1.2013

Saturday, January 12, 2013

ajihs nasi lemak 80 sen...

hai.....
entry kali nie nak cerita tentang kami...
errrr.
tentang nasi lemak la....
try teka mkanan kat mane plak kami terjah kali nie...??
mesti la kat kedah ajihs nasi lemak
dengar cerita
kedai nie kepunyaan piya....
pemain bola sepak kelantan 2....
hahahhahhaa
what ever la....
bukan kite minat bola sepak pun
muka piya pun aku xkenal...
hehehhehe
yang bestnye,
sorang kawan aku nie
sangat la sengal....
die boleh tanye abg waiter 2,
nasi lemak ayam berapa ringgit....
die cakap, mane la tahu kot2 terlebih bajet...
rupe2nye, die bawak rm 5 jew....
errrmmmm.
no wonder la kan....
nak tgok x nasi lemak 2???

nie la nasi lemak ayam 2....
harganya RM4.60....

pulang jew dari kedai,
kami berlima menghilangkan tension kat playground
kat depan blok A...
sambil2 naik buaian,
kami mengira bintang.....
hahahhahaha....
so sweet la kan???
aku memang macamnie kalau tengah tension....

sedang main2,
tetiba ade kucing datang....
comel ngat kucing nie....
ia mengingatkan aku kepada putih...
tetiba aku jadi diam....
tak sanggup aku nak pegang.....

kawan aku yang sengal tadi namakan die jijang....
sebab,
die suka zizan razak....
hehhehehe....
ape2pun,
kami bawak jijang balik....
aku mintak si sengal 2 ambik ayam aku dalam peti
n bagi makan kat jijang....
kesian jijang.....
kesian gak kat putih.....
agak2 macmne putih sekarang ea????

11.05 pm
12.1.2013

jiwaku kosong




Hatiku pedih
Tanganku menggigil
Mata merenung
Akal dan emosi berperang
Lagi sekali emosi menang
Berjalan megah
Mencapai trofi
Akal menegur
Emosi membantah

Agh…..
Perasaanku masih berperang
Antara ada & tiada
Antara dia & kamu
Antara dua…..
Dia
Aku cintai
Tapi,
Tak pernah menyedari
Hatiku sepi
Jiwaku menanti @ menangisi
Kamu
Mencintaiku
Tapi,
Tiada ruang dihati ini untukmu
Hatiku bukan untukmu
Jiwaku kosong bila denganmu
Ya Allah,
Tiada pernah ku tahu
Ada apa disebalik semua ini
Yang kumampu
Hanya doa
Semoga dipermudahkan segalanya



Hati
Jiwa
Rasa
Emosi
Hentikan semua ini
Berhentilah berperang
Dalam diri ini

Allah,
Berikanku ketenangan
Kekuatan jiwa yang besar
Kesabaran hati yang tingggi
Emosi yang tenang
Rasa yang benar
Permudahkan segalanya
Untukku, untuk kami
Untuk bakal suamiku….



01:15 a.m
11/01/2013

Thursday, January 10, 2013

ketenangan hati


Setiap orang pernah melakukan kesilapan
Jangan pernah menyesal
Dengan pilihan kita
Benda yang dah berlalu xguna
Kita sesalkan lagi…
Tetapi,
Kita jadikan ia sebagai panduan
& teladan dihari muka
Tidak ada manusia yang
Tak pernah melakukan kesilapan
Malah
Setiap hari
Tanpa kita sedari
Kita melakukan kesilapan
Kita melakukan kesalahan
Kita menyakiti hati orang lain

::maafkan semua orang sebelum tidur, hati akan jadi lebih tenang::
11:20 pagi
10/01/2013
Dalam bas.

Tuesday, January 8, 2013

~~~~~~~pengubat hati~~~~~~~



 be thankful




Menerima insan di sekelilingmu apa adanya. 

Kerana mereka yang mewarnai pelangi kehidupanmu... 
Menyempurnakan setiap kekosongan yang ada dalam dirimu.


.....kata semangat.....

Allah sentiasa menguji kita....
tapi, dia menguji kita kerana dia sayangkan kita....
bayangkan kalau dia tidak menguji kita
dan membiarkan kita terus tersasar????
apa yang bakal terjadi kepada kita??

::harap diri ini lebih tabah menghadapi ujian dari-Nya::

THANKS ALLAH S.W.T

Saturday, January 5, 2013

~tersentap~



Tadi aku keluar dengan kawan-kawanku untuk menikmati makan malam….. biasanya kami ke heritage yang berdekatan dengan rumah. Tapi, pada malam nie, kedai nie tutup pulak. Pusing-pusing, jumpe la satu kedai yang I never going. I said “wow, this is the first time I come here”. One of my friend say “yea la, u kan selalu busy….!!!!”

Wow, your mouth. #tersentap kot…. I pun selamber jew dengan nada bergurau and gatai ckit cakap “I know u miss me. Sorry la sayang, I tahu I busy sangat-sangat sampai xsempat dating dengan u. nnty lepas nie I boleh la selalu dating dengan u…. kan I dah xsibuk lagi”. Then, kami pun menjerit beramai-ramai “jerks, geli doh….”.

After parking n take a table near the road, I said “wow, I think like we all at tengah-tengah tsimpang empat yang ada traffic light….”. Lawakku menjadi.! Semua gelak-gelak n bergurau senda selepas seorang kakak take our order. I just order a plate of nasi lemak ayam n air singa beng (limau ais).

Sedang makan-makan, my friend start our discussion about our future life with our son n daughter. “oh my god, I don’t think yet about this la. I xjumpe pun lagi my future boyfriend, ni kan pulak nak piker pasal anak-anak….” Aghhh, how my future husband ea???? It’s like a Aaron Aziz my pujaan hati tu? Or like the handsome guy, Awi Rafael??? Or like Fizz Fairuz yang beriman mcm dalam lakonan Nur Kasih 2??

But, my dream stops when my friend suddenly said “how about Mr. I…..??????”

“Hey, Mr. I is only peminat I jew k??? He is not my taste. Eeeerrrrrmmmmmmm…… But, after I ask him to find another woman 1 month ago, he not contacts me again…..”

“Why?”

“I don’t know la…. Alhamdulillah, tenang sikit die tak ganggu hidup I lagi… dah banyak kali kot I cakap kat die mintak tinggalkan I n jangan ganggu i. tapi, die still keras kepala… hahhaahaha, dah dekat 2 years kot”

Selera makan I terus hilang. I letak sudu n garpu n menolak pinggan kehadapan sedikit. I habiskan air I n terus ambil hp. Then, I tweet la…. Ape lagi….. ‘sabarlah duhai hati’ bisikku dalam hati.

Errrrmmmm….. i should stop here... dah la, I need to sleep. Tomorrow I want to go to the library. My thesis not finish yet.

Assalamualaikum…..

Salam sayang, shima….              
5 jan 2013
23:58 p.m

kata - kata hari ini


some say, our destiny is tied to the land. 
as much as a part of us as we are of it.
others say, fate is  vowen together like a cloth. 
so that one's destiny intertwines with many others.
it's the one things we search for, or fight to change. 
some never find it. 
but there are some, who are led.

Tuesday, January 1, 2013

1st day in 2013


today,
it's coming
1st jan 2013
i'm still here
i'm just wait
waiting with more hope
hoping for happy
hoping for success
hoping for someone....


dear Allah....
Suddenly,
i remembered someone n a situation
you know why i call Allah???
a have a story about this...
Errrrrmmmmm.....
i know, u want to know right???


before this,
i only call God...
but, a people that i love, him
he ask me....

"our Allah is the same as their god?????"
i said "NO"
"so???"


after this incident,
i not call God,
but, 
i Just call Allah....
He is perfect...
He is my love...

please be with me....
please save me....
please permudahkan segalanya untukku....

with love.